"Június 4. 1920.:Én megállok e sírkő-dátumon.

Én nem megyek egy lépést se tovább."

Megemlékezés

26
május

Az 1920. június 4-i Trianoni Diktátum 92. évfordulójára emlékezve, ahogy az előző években, így idén is Ökumenikus Istentisztelet lesz Zebegényben, a kálváriadombon, magyarországi történelmi egyházak püspökei, és főpapjai celebrálásával.
A program tartalmaz beszédeket, verseket, éneket, neves előadóktól, képviselőktől. A megemlékezés végén koszorúzásra kerül sor.

Program 2013. június 1. 10 óra 30

Trombita felhívó jel — fújja vitéz Csóka László
Megkondulnak a Zebegényi Havas Boldogasszony Templom harangjai
A Szent Korona bevonul a Szent Korona Társaság és az egyházi méltóságok kíséretében — Forgács Alajos és Kapás László kanonokok, Csuka Tamás református püspök, Balázsi László unitárius püspök, Kalota József görögkeleti érseki vikárius Himnusz
A Vitézi Rend tengerész tagozata behozza a székely zászlót Zászlófelvonás — közben elhangzik a Székely himnusz Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere — köszönti a megjelenteket
Ipolyszalka dalárdája — ének
Rétvári Bence államtitkár — megemlékezés
Ökumenikusistentisztelet — az egyházi méltóságok celebrálásában
László Andrea előadóművész — Magyar lélek magyar hangja
Éva Mária Bárki, az Erdélyi Világszövetség elnöke
Kitüntetések — átadja vitéz Pálmai Béla, a Nemzet Emlékezés Harangja Alapítvány elnöke
Szózat — Takács Bence előadóművész
Koszorúzás
Boldogasszony anyánk — közös ének
A Szentkorona kivonul
Az ünnepséget lefújja — vitéz Csóka László
A rendezvényen részt vesznek, közreműködnek: a Honvédelmi Minisztérium hagyományőrzői, a Szent Korona
Társaság, a Vitézi Rend, a Horthy Miklós Társaság, a Szent György -, Szent István – és a Templomos lovagok, a
Történelmi családok képviselői, a Gojmotorosok, a 832. Havas Boldogasszony Cserkészcsapat
A rendezvény védnöke: Dr. Harrach Péter, a terület országgyűlési képviselője
A rendezvény házigazdája: Dr. Galla János

Nagy tisztelettel és szeretettel várunk mindenkit!

Category : Megemlékezés | Blog
11
május

Pár év kihagyás után újra megszólal a rock a zebegényi Trianon emlékműnél. A Romantikus Erőszak emlékezik meg Trianonról, előtte pedig felszólal ifj. Hegedűs Lóránt, Novák Előd, és Horka Sándor.
 Meghívó! ZEBEGÉNY 2012. JÚNIUS 2. (szombat) Romantikus Erőszak koncert

Category : Előadás | Megemlékezés | Blog
29
november

Dunakanyari svábok emlékezzetek!

A közelmúltban a TV csatornák keresgélése közben feltűnt, hogy szinte minden csatorna a Holokauszt tragédiáit méltatja. Finoman fogalmazva is méltatlankodtam. Nem sok ez egy kicsit? Hol és mikor foglalkoznak velünk, a magyarországi svábok tragédiájával, a Málenkij Robottal. Nos igen, a zsidók megcsinálták, – mi, akiknek szüleit, hozzátartozóit 1945 januárjában, hóban, fagyban, zimankóban gyalog hajtottak Kál-Kápolnára, majd onnan az ukrajnai Donyeck-medence szénbányáiba, közülük sokan ott haltak meg, ott kaparták be őket a jeges földbe –, mi nem.
Zebegényi utazásaim során Kismaroson és Nagymaroson fiatalokkal beszélgetve megkérdeztem tőlük, ki tudja mi volt a Málenkij Robot? Néma csend és értetlenség. Kíváncsi lettem. Több zebegényi iskolásnak és fiatalnak is feltettem a kérdést, nos talán ketten voltak, akik jó választ adtak. Szóval nem a zsidókkal van a gond, ők nem felejtenek, a gond velünk van. Családunk, nemzetiségünk történetét nem adtuk, nem adjuk át az utódoknak.
Az elhurcolt 121 zebegényi polgár közül 31, a 400 nagymarosi közül 101, a 83 kismarosi közül 11 soha nem tért haza, idegen földben nyugszanak.
Én abban a szomorú korban nőttem fel, amikor barátaim, osztálytársaim egy részének édesapja soha nem térhetett haza, pl. Hirling Pubáé, Kocsis Dodosé, Himmer Peszáé, Krebsz Somáé, Ritzl Ferencé, Havasi Davosé, Horváth Mocsoké, Cservenák Top-é, Svéger Misié, Herédi Öcsié, az Angyal lányoké, Dutka Erzsié, Grósz Sanyié, Varsányi Antié, és sorolhatnám a többieket.
Itt az idő a cselekvésre, méltó módon kell megemlékezni róluk. Ezzel a gondolattal egyetért és teljes vállszélességgel támogatja Poldauf Gábor Kismaros, Petrovics László Nagymaros és Sinkó Vilmosné Zebegény polgármestere is.
2012. január 8-án 10.10 órakor a zebegényi templomban Bíró László katolikus tábori püspök celebrálja a gyász- és szentmisét a három település közös dalárdájának közreműködésével. A templom előtti kopjafánál a Köztársasági elnök úr képviseletében Szegő László dandártábornok, valamint Harrach Péter országgyűlési képviselőnk köszönti a még élőket és hajt fejet az áldozatok előtt. A díszőrséget a Magyar Tengerészek adják.
Itt a lehetőség, hogy a hozzátartozók, rokonok, barátok most végre méltó körülmények között tegyék le a jelképes sír előtt az emlékezés, a nemfelejtés virágait. Kismaros, Nagymaros német kisebbségi önkormányzatában irigylésre méltóan ápolják őseik értékeit, mi gyorsan és könnyen felejtettünk. Talán az emlékezés megmozgatja lelkiismeretünket. Őseink szeretetét, tiszteletét megtanuljuk a zsidóktól és átadjuk utódainknak… Van mit tanulni tőlük. Én nagyon szeretném ha Kurczbacher Annát, Bertényi Júliannát, Fieszl Ilonát, Kocsis Kálmánt, Wetzl Ferencet, Zoltai Jenőt és Hirling Györgyöt jó egészségben tudnánk köszönteni a főhajtáson, természetesen ugyanígy a kismarosi, nagymarosi borzalmakat túlélő robotosokat is.

Tisztelt Zebegényiek!


A világ szeme rajtatok van. 2012 januárjában mi, 2013-ban Nagymaros, az utána következő évben Kismaros rendezi meg a megemlékezést és a főhajtást. Rajtatok múlik, hogy méltó módon emlékezzünk. Az ország figyel minket, több TV társaság jelezte részvételét. Én tudom, a zebegényi sváb családok utódai már jelentős számban más településeken laknak. Kérlek titeket, értesítsétek őket, jöjjenek haza, itt a lehetőség, hogy egy szál virággal tiszteljék meg elhurcolt Krsznij Luca-n, Druskovszkán, Sztalinon elhunyt, valamint a borzalmakat túlélő őseiket. A történésekhez tartozik az is, hogy az országban elsőnek itt Zebegényben 1989-ben állítottunk emléket az elhurcoltaknak, még a rendszerváltás előtt. Azóta Kapás László kanonok plébános úr minden év január első vasárnapján szentmise keretében emlékezik az elhurcoltakra. Ezzel a főhajtással nemcsak a zebegényi, hanem az egész magyarországi svábság Holokausztjára emlékezünk és emlékeztetünk.

Budapest, 2011. november 15.

Pálmai Béla (a „Trehány”)

Category : Megemlékezés | Blog
15
június

Június 2-tól fotókiállítás mutatja be a Trianon Békeszerződés előzményeit és az ország életét tragikusan befolyásoló döntés következményeit.

 

A tablókon olvashatók a költők a trianoni döntést fogadó költeményei, Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter tevékenységét méltató sorok, valamint az ország területén felállított, e tragikus eseményt idéző szobrok, emlékművek fényképei.

A kiállítás anyagát a kerületi Nemzeti Emlékezés Harangja Alapítvány állította össze. A kiállítás 2011. augusztus 31-ig ügyfélfogadási időben megtekinthető a Polgármesteri Hivatal I. emeletén.
imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com

Category : Megemlékezés | Blog
12
június

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Webpsilon WordPress plugins

Category : Megemlékezés | Blog
22
április

Tisztelt Honfitársunk !

Mi mint az EGY – és OSZTHATATLAN MAGYAR NEMZET és A MAGYAR SZENT KORONA ORSZÁGAINAK tagjaiebben az évben is emlékezni kívánunk a MAGYAR KIRÁLYSÁGRA, HAZÁNK legnagyobb nemzeti tragédiájára Trianonra.

Nemzeti gyászunkban – jelképesen 17 millió  magyar testvérükkel kéz a kézben – kötelességünk

a dicsőséges ezer éves keresztény/keresztyén magyar birodalomra  és annak elpusztítására emlékezni.

Az évforduló alkalmából 2011. június 4-én, 10 óra 30 perctől

Zebegényben nemzeti zarándoklattal emlékezünk

TRIANON-ra.

Ezen a megemlékezésen a magyar nemzet elszakított részein,

FELVIDÉK, KÁRPÁTALJA, ERDÉLY-PARTIUM, BÁCSKA-BÁNÁT, DRÁVAKÖZ,

MURAVIDÉK, ŐRVIDÉK, és az emigrációban É-D-K-NY-EURÓPA, É-D AMERIKA, AUSZTRÁLIA…,

élő honfitársainkat is várjuk Zebegénybe.

Ezúton hívjuk meg Önt és külön köszönjük Önnek, hogy képviseli rendezvényünkön

a szülőföldjén élő magyar nemzettestvéreket.

Önnek biztosítunk Zebegényben június 3-án délutántól díjmentes szállást (vacsorát) és 4-én (reggeli – ebéd) étkezést.

Természetesen örömmel várjuk a további honfitársait is de elhelyezésüket nem tudjuk biztosítani.

Köszönjük felkérésünk megtisztelő elfogadását és mielőbbi válaszát,

tisztelettel

Sinkó Vilmosné

polgármester

ZEBEGÉNY

Polgármesteri Hivatal

Láng Péterné

elnökHEGYVIDÉKI Trianon Társaságv. Pálmai Béla

elnök

A Nemzet Emlékezés Harangja Alapítvány

szervezetek és vezetőik nevében

Dr. Galla János

ügyvivő

hegyvideki.trianon.tarsasag@googlemail.com

(+36-30) 9520-847

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

A HEGYVIDÉKI Trianon Társaság  és A Nemzet Emlékezés Harangja Alapítvány

2010. januárban közleményt adott ki,AZ EGY ÉS OSZTHATATLAN MAGYAR NEMZET NEVÉBEN !

amelyben kéri az újonnan megválasztott  Magyar Országgyűléstől,

hogy a trianoni tragédia 90. évfordulóján,

2010. június 4-én 16 óra 30 perckor

tartsa halaszthatatlan feladatának, hogy törvénybe foglalja:

Trianont mint

1.§  A NEMZET ÖSSZETARTOZÁSÁNAK NAPJÁT

és a szétszakított magyar nemzet tagjainak a

2.§  MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Category : Megemlékezés | Blog